5 Haziran 2023 Pazartesi
BÜYÜKMANDIRA DA BAŞPEHLİVAN MUSTAFA BATU OLDU...
-Haber: Metin KARAKUŞ/Hasan KALA/Büyükmandıra/Babaeski
Kırklareli’nin Babaeski İlçesine bağlı Güreşçiler Diyarı olarak bilinen Büyükmandıra Beldesi’nde, bugün 98’incisi gerçekleşen Geleneksel Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Pehlivan Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Antalya Bölgesi'nden Mustafa Batu oldu.
Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Belde Belediyesi tarafından bu yıl 98. düzenlenen organizasyon sabah saat: 10.00’da Atatürk Meydanında Atatürk Anıtına Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen ve Güreş Ağası Ünal Göcen tarafından çelenk konulması ile başladı ve ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.
Daha sonra Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Pehlivan’ın kabristanı ziyaret edilerek, ölmüşlerin ruhuna dualar okundu.
Buradan kortej üyeleri davul zurna eşliğinde, Kırkpınar Marşı söylenerek At Yarışlarını yapılacağı alana kadar yürüdü.
Kırklareli Valisi Birol Ekici, Babaeski Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, Kırklareli İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Cemalettin Akyüz, Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, çevre İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Ülkenin çeşitli yerlerinden gelen Güreş Ağaları, Siyasi Parti Temsilcileri, Birlik, Oda, Sendika ve Dernek Temsilcileri, Hukuk ve Sanat Camiası, iş insanları ve çok sayıda güreş sever davetlinin katıldığı At yarışları, 3 kategoride yapıldı.
İngiliz ve Arap Atlarının nefes nefese yarıştığı, 1. Koşu Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir adına, 2.Koşu Bulgaristan Şeytancık Belediye Başkanı Nurettin İsmailoğlu adına ve 3 koşu ise Perge Tekstil Sahibi iş insanı İbrahim Kaya adına gerçekleşti.
1.Koşuda (İngiliz Atları), Bahattin Yenioğlu’nun Asya isimli Atı, Jokey Işık Seğmen (Atlara Fısıldayan Adam) ile birinci geldi, 2.Koşuda ise (Arap atları) Serkan Karakoç’un Kalabalı isimli Atı, Jokey Hasan Suyabakan ile birinci geldi. 3.Koşuda da (İngiliz Atları) Oğuzhan Yıldız ile Mehmet Aktay’ın Turgutlu Efesi Atı, Jokey Işık Seğmen (Atlara Fısıldayan Adam) ile birinci geldi. Dereceye giren Atların Sahiplerine Güreş Alanında ödülleri verildi.
Yağlı Pehlivan Güreşleri başlamadan evvel, Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen ve Güreş Ağası Ünal Göcen, Davul Zurna eşliğinde gelen davetlileri selamladılar.
Başcazgır Şükrü Kayabaş, açılış konuşmasını yapmak üzere, Güreş Ağası Ünal Göcen'i kürsüye davet etti.
Güreş Ağası Ünal Göcen, yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Ben sözlerime önceki gün ölüm yıl dönümü olan güzel ilçemiz Babaeski’mize 1969 yılında gerçekleşen 608.tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivanlığı kazandıran merhum başpehlivan Nazmi Uzun’u, büyük bir özlem ve rahmetle anarak başlamak istiyorum, ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun inşallah.
Evet, sevgili konuklar; Trakya’da ata güreşimizin kalbinin attığı, tarih Kırkpınar yağlı güreşleri öncesi pehlivanların form tuttuğu, kıyasıya güreşlerin yapıldığı, güreşçi diyarı olarak bilinen, bu küçük şirin Büyükmandıra beldesi pehlivanlar yatağıdır.
Çünkü Büyükmandıra beldesi tarihinde birçok pehlivan yetiştirmiştir ve onun için çevrede “pehlivanlar diyarı” olarak ismini almıştır.
Bunlardan bahsedecek olursak şöyle sıralaya biliriz;
1928 yılında gerçekleşen 567.Tarihi Kırkpınar başpehlivanı efsane isim Ahmet Kayıkçı, Büyükmandıralıdır.
1943-1945 yılları arasında gerçekleşen 582 ve 584.Tarihi Kırkpınar başpehlivanı ise Babaeski Ertuğral (Kozpınar) köyünden 1910 doğumlu İbrahim Erdi’dir.
1948 yılında gerçekleşen 587.Tarihi Kırkpınar başpehlivanı da Babaeski Kuleli köyünden 1909 doğumlu Mustafa Yenici’dir.
1937 yılında Babaeski’nin Minnetler köyü’nde doğan Nazmi Uzun, 1969 yılında ordulu Mustafa Bük ile 4 saat 40 dakika süren final güreşi sonrası 608.Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivan olmuştur.
Ayrıca; yarım asırdır tarihi Kırkpınar er meydanının efsane sesi Başcazgır, 1943 doğumlu Şükrü Kayabaş, Babaeski’lidir.
Yine tarihi Kırkpınar er meydanı Başhakemi Hüsnü Patron bu yörenin evladıdır ve Avrupa şampiyonu Önder Gülmez de bu yörenin yetiştirdiği ünlü pehlivanlardandır. Kendisi ayni zamanda Sayın Vedat Alparslan’ın Başkanlığını yaptığı Büyükmandıra Güreş İhtisas Kulübünün Baş Anrenörü’dür. Bu kulübümüzden de yeni gençler yetişmektedir…
Yani kısacası Trakya’da güreşçi diyarı olarak bilinen, bu küçük şirin Büyükmandıra beldesinde çok pehlivan yetişmiştir.
Saygı değer konuklar, sizlere geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanan bu küçük şirin Büyükmandıra beldesinin tarihçesinden biraz bahsetmek istiyorum,
Saray pehlivanı olan, Kırkpınar’da boy gösteren pomak güreşçilerinin ilki Kavasoğlu Koca İbrahim pehlivan; Bulgaristan’ın Lofça ilçesine bağlı Lefniça köyü’nde 1833 yılında dünyaya gelmiş 1907 yılında vefat etmiştir.
Saraydan sonra hayatını Büyükmandıra’da geçirmiştir. Kabristanı şu anda Büyükmandıra beldesi merkez camisindedir.
Kavasoğlu 140 kiloluk dev cüssesi ile aynı zamanda son derece nazik bir salon adamıydı. Bu da babasının Bulgaristan’da bir şehrin valisi olması ve protokolü iyi bilmesine dayanmaktaydı.
Daha sonra Kavasoğlu saraya köylüsü olan kara İbo’yu getirir. Büyükmandıra köyünü kuran Şamdancıbaşı İbrahim ise 1838 yılında Kavasoğlu’nun doğduğu yerde dünya’ya gelmiş 1895 yılında vefat etmiştir. Kabristanının İstanbul’da olduğu bilinmektedir.
Şamdancıbaşı İbrahim, Sultan Abdülaziz ile Paris’e gitmiş, güreş tutmuştur. Dünya’ya Osmanlı’nın üstünlüğünü kabul ettiren bu pehlivanlara daha sonra padişah güreş kulübü kurulması için talimatı verir. Onlar da Bulgaristan’dan köylüsü olan kel Aliço pehlivanı getirerek pomakların başında olduğu sarayda güreş kulübünü kurarlar.
Bir rivayete göre ise; Şamdancıbaşı İbrahim sarayı terk eder. Padişah tez kellesini getirin diye talimat verir. Haberi alan Şamdancıbaşı İbrahim Bulgaristan’daki ailesinden helallik alır, kendisi teslim olmak üzere sarayın yolunu tutar ve teslim olur. Padişah kendisine sorar “Bree Şamdancıbaşı sarayı terk etmek padişah’a karşı koymaktır. Sen bilmez misin ki padişah’a karşı gelenin kellesi gider. Son bir diyeceğin var mıdır? Diye sorar.”
“Büyük padişahım; bizler doğduğumuz yerleri ve bizleri büyüten anne ve babalarımızı terk edemeyiz. Bizim değerlerimiz büyüklerimizdir. Annemiz, babamızdır. Ben saltanat içinde yaşarken ailemi böyle bırakamazdım.” Der. Padişahta kendisine "o zaman Trakya’ya git. Atına bin ve bir günde atın ile gezdiğin yerler senin köyün olsun." der. Şamdancıbaşı İbrahim de atına binerek Mandıra köyü'ne gelir ve küçük çiftlikler kurar. Sarayın süt ve peynir ihtiyacı da buradan karşılanır. Daha sonra büyük süt mandıraları kurulunca Mandıra’nın adı da Büyükmandıra olmuştur. Yaptığı güreşlerde elde ettiği gelirleri de fakir halka dağıtırmış. "
Bugün Büyükmandıra beldesi’nin üzerinde bulunduğu topraklar, o zamanlar saray atlarının otlakiyesi, aynı zamanda sarayın et, süt ve peynir ihtiyacını karşıladığı için çiftlik olarak kullanılmaktaydı.
Göç eden soydaşlarımız burayı beğenirler ve iskan edinirler. Bugün bile beldemizde üretilen süt, peynir ve et o dönemden bugüne kadar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden üretilmektedir.
Beldemizde bulunan lokantalarda kullanılan et, peynir, yoğurt ve ayran bunun birer belgesidir.
Evet saygı değer konuklar; bugün bu er meydanında kol bağlayacak olan minikten baş’a kadar bütün pehlivanlarımıza başarılar diliyorum, güreşleri idare edecek olan hakem heyetine ve hakemlere başarılar diliyorum, güzel bir gün geçirmenizi yüce Allahtan temenni ediyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum."
98. Geleneksel Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Pehlivan Yağlı Güreşleri, Yağlı Güreş Federasyonu organizasyonunda; Baş, Başaltı, Büyük orta, Küçük orta büyük boy, Küçük orta küçük boy, Deste büyük boy, Deste orta boy, Deste küçük boy, Ayak boy, Tozkoparan boy, Teşvik-2 boy, Teşvik-1 boy, Minik-2 boy, Minik-1 boyda yapıldı. Güreşlere ise; 26’tısı başpehlivan olmak üzere, toplam 213 pehlivan katıldı.
98. Geleneksel Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Pehlivan Yağlı Güreşleri Ağası Ünal Göcen, önümüzdeki yıl 99.yapılacak olan Yağlı Güreş Organizasyonunun ihalesine kendi haklı sebeplerinden dolayı katılmayacağını beyan etti. Alpullu’da Elifçe Yemek Firması Sahibi Faruk Çağlar, 200 bin TL bedel ile Ağalık ihalesini kazanan kişi oldu.
Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde Er Meydanı'nın 58 yıllık "efsane sesi" Başcazgır Babaeski’li Şükrü Kayabaş’ın ifade ettiği gibi kıran kırana güreşlerin yapıldığı muhteşem organizasyonda, başpehlivanlık müsabakalarında rakiplerini yenen Antalya Bölgesinden Mehmet Yeşil Yeşil ile yine Antalya Bölgesinden Mustafa Batu finalde karşı karşıya geldi.
Yaklaşık bir saat güreş tutan başpehlivanlar bu sürede yenişemedi ve puanlama bölümünde Antalya Bölgesi’nden Mustafa Batu, rakibi karşısında galip gelerek, 98.Geleneksel Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan oldu.
Başpehlivanlıkta; Mehmet Yeşilyeşil (Antalya) İkinci, İsmail Balaban (Antalya) üçüncü ve Hamza Köseoğlu (Erzurum) ise dördüncü oldu.
Dereceye giren Başpehlivanların ödülleri, Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, Bulgaristan Şeytancık Belediye Başkanı Nurettin İsmailoğlu, 98.Geleneksel Kavasoğlu ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Güreşleri Ağası Ünal Göcen ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim tarafından verildi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder